Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
  T
  T
  T
  T
  T
#EconomicFrontliners
 | 
 W3C   FAQ   site map   contact us   complaints & feedback 
OFFICIAL PORTAL OF THE

MINISTRY OF INTERNATIONAL TRADE AND INDUSTRY

e-Integrity

MITI Integrity Unit was established on January 2nd 2014. MITI was rated as a less risky organization by MACC and classed in the B Group. The unit function as a focal point in managing issues related to integrity in MITI.

It is also responsible in implementing six (6) core functions as follows:

 1. Good Governance
   
 • To ensure the implementation of good governance in MITI.

 

 1. Integrity Enrichment
   
 • To inculcate, institutionalise and implement the concept of integrity in MITI.

 

 1. Identification and Verification
   
 • To identify and verify complaints related to criminal misconduct,violations of  code of conduct and ethics in MITI, and ensure appropriate actions are taken.
   
 • To report criminal misconduct to the relevant enforcement agencies.

 

 1. Complaints Management
   
 • To receive and provide response to all complaints and information concerning criminal misconduct and violation of ethics in MITI.

 

 1. Compliance
   
 • To ensure laws and regulations are enforced and complied with.

 

 1. Discipline
   
 • To function as the secretariat of the Disciplinary Board.

 

(Note: This content is not available in English)

2022

1. Kursus “Kita Ejen Perubahan Nilai Tadbir Urus Baik”

Kursus “Kita Ejen Perubahan Nilai Tadbir Urus Baik” anjuran Unit Integriti MITI telah berlangsung pada 22 – 24 Mac 2022 di Bayview Hotel Melaka dengan jayanya. Seramai 25 peserta yang terdiri daripada kumpulan pelaksana gred 11 – 32 telah menyertai kursus ini.

Matlamat kursus ini adalah untuk memperkasa nilai-nilai murni dan etika integriti penjawat awam secara berterusan. Kursus ini juga merupakan sebahagian daripada Pelan Antirasuah MITI (OACP) 2020 – 2024 dan Anti-Bribery Management Systems (ABMS).

Penceramah kursus adalah terdiri dari Pegawai di Bahagian Pendidikan Masyarakat (Penmas) SPRM, juga Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan pegawai dari Unit Integriti MITI sendiri.

Bergambar kenangan bersama peserta dan penceramah dari Penmas SPRM

2021

1. Pelancaran Buku Pelan Antirasuah MITI (OACP) 2020 - 2024

Pada 26 Februari 2021 telah berlangsungnya Majlis Pelancaran Buku Pelan Antirasuah (OACP) MITI 2020 - 2024 oleh YBhg. Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Kanan MITI yang turut dihadiri oleh YBhg. Dato’ Lokman Hakim Ali, Ketua Setiausaha MITI.

Pelan OACP MITI ini bermatlamat untuk merealisasikan usaha pemantapan integriti, governans dan antirasuah secara menyeluruh dalam program dan aktiviti  serta tadbir urus di MITI. Sebanyak 105 inisiatif telah dikenalpasti akan dilaksanakan dalam tempoh lima tahun tersebut.

Pelancaran Buku Pelan Antirasuah MITI

YBhg. Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Kanan MITI menandatangani Pelan Antirasuah MITI (OACP) 2021 - 2024

Pelancaran Buku Pelan Antirasuah MITI

Sesi bergambar bersama Buku Pelan Antirasuah MITI (OACP) 2021 – 2024

 

2. Kursus Integriti & Ketrampilan Penjawat Awam MITI 2021

Kursus Integriti & Ketrampilan Penjawat Awam MITI 2021 anjuran Unit Integriti MITI telah diadakan pada 18 Mac 2021 bertempat di Hotel The Westin Kuala Lumpur. Seramai 38 orang warga MITI yang terdiri daripada pegawai gred 19 sehingga 52 telah menyertainya.

Program ini dirangka adalah selaras dengan objektif Dasar Antirasuah MITI iaitu menerapkan nilai-nilai murni dan membudayakan integriti warga kerja dalam organisasi.Fokus utama pelaksanaan program ini adalah untuk memberi pengetahuan mengenai etika berpakaian Penjawat Awam yang berketrampilan selaras dengan pekeliling yang dikeluarkan oleh JPA.

Konsultan kursus adalah En. Hafiz Mustapha daripada Cutecarry Sdn. Bhd. Beliau juga merupakan Naib Presiden Federation of Image Professional International (FIPA) Malaysia dan mantan Pegawai Tadbir dan Diplomatik.

 Kursus Integriti & Ketrampilan Penjawat Awam MITI 2021

Sekitar Kursus Integriti & Ketrampilan Penjawat Awam MITI 2021

 

2020

1. Kursus Pengurusan Tatatertib 2020

Kursus Pengurusan Tatatertib yang telah diadakan pada 16 Julai 2020 bertempat di Bilik Seminar 1, Menara MITI. Seramai 32 orang warga MITI yang terdiri daripada pegawai gred 19 sehingga 54 telah menyertainya.

Fokus utama pelaksanaan program ini adalah untuk memberi pengetahuan dan pendedahan dalam menguruskan kes tatatertib pegawai. Kursus ini juga diselitkan dengan aktiviti Kuiz Integriti Siri 1 tahun 2020 untuk menguji tahap pengetahuan para peserta mengenai Dasar Anti Rasuah MITI dan lain-lain pengetahuan berkaitan dasar dan akta sedia ada.

Tuan Syamsul Nizam Mohd Razali daripada JPA sedang menyampaikan ilmu mengenai Pengurusan Tatatertib kepada peserta yang hadir

 

Pemenang hadiah utama Kuiz Integriti Siri 1/2020

2. Kursus Keutuhan Diri Kumpulan Pelaksana MITI 2020

Kursus Keutuhan Diri Kumpulan Pelaksana MITI 2020 anjuran Unit Integriti MITI telah berlangsung pada 12 Ogos 2020 di Hotel Swiss-Garden Bukit Bintang, Kuala Lumpur dengan jayanya. Seramai 30 peserta yang terdiri daripada kumpulan pelaksana gred 11 – 36 telah menyertai kursus ini.

Objektif kursus adalah untuk memberikan pengetahuan kepada warga MITI berkenaan Dasar Anti Rasuah MITI, akta atau undang-undang berkaitan jenayah rasuah dan penyalahgunaan kuasa, pengurusan tatatertib dan contoh-contoh kesalahan tatatertib yang sering berlaku di kalangan penjawat awam serta agenda pencegahan rasuah yang dilaksanakan oleh kerajaan. Kursus juga diselingkan dengan aktiviti Kuiz Integriti Siri 2 bagi tahun 2020.

Suasana semasa kursus berlangsung

Para pemenang Kuiz Integriti Siri 2/2020

3. Kursus Keutuhan Diri Pegawai MITI 2020

Kursus Keutuhan Diri Pegawai MITI  2020 anjuran Unit Integriti MITI telah berlangsung pada 15 September  2020 di Hotel Royale Chulan Kuala Lumpur dengan jayanya. Seramai 28 peserta yang terdiri daripada pegawai gred 41 – 48 termasuk pengarah MITI Wilayah di Semenanjung Malaysia telah menyertai kursus ini.

Kursus ini merupakan salah satu inisiatif  Pelan Antirasuah (OACP) MITI  2020 - 2024 mengenai usaha dan kawalan dalaman kementerian dalam pengurusan integriti dan memastikan pembudayaan integriti diterapkan dalam organisasi. Kursus juga diselingkan dengan aktiviti Kuiz Integriti Siri 3 bagi tahun 2020 yang bertujuan untuk menilai tahap pengetahuan pegawai mengenai Dasar Antirasuah MITI dan juga Anti-Bribery Management System (ABMS).

Suasana semasa kursus berlangsung

   

Para pemenang Kuiz Integriti Siri 3/2020

2019

1. Bengkel Pembangunan Pelan Anti Rasuah (OACP) MITI Bagi Tahun 2019 - 2023

Unit Integriti MITI dengan jayanya telah menganjurkan Bengkel Pembangunan Pelan  Anti Rasuah (OACP) MITI Bagi Tahun 2019 – 2023 pada 25 hingga 28 September 2019 di Ames Hotel, Ayer Keroh, Melaka. Ianya telah disertai oleh seramai 80 orang pegawai yang terdiri daripada Pegawai Pengurusan Tertinggi dan wakil dari setiap Agensi di bawah MITI. Bengkel ini dikendalikan oleh perunding daripada Institut Integriti Malaysia (IIM).

Objektif bengkel adalah untuk membangunkan Pelan Antirasuah Organisasi (OACP) MITI selaras dengan Arahan YAB PM No. 1 Tahun 2018, Pemantapan Governans, Integriti Dan Anti-Rasuah Dalam Pengurusan Pentadbiran Kerajaan Malaysia: Mekanisme Pengurusan Governans, Integriti dan Anti-Rasuah Kebangsaan. Selain itu, pembangunan OACP juga merupakan keperluan utama untuk mendapatkan pensijilan ISO MS370001:2016 bagi pelaksanaan Anti-Bribery Management System (ABMS) di MITI.

 

image

2. Kursus Keutuhan Diri Kumpulan Pelaksana MITI 2019

Kursus Keutuhan Diri Kumpulan Pelaksana MITI 2019 anjuran Unit Integriti MITI telah berlangsung pada 12 hingga 14 September 2019 di Ipoh, Perak dengan jayanya. Seramai 26 peserta yang terdiri daripada kumpulan pelaksana gred 11 – 36 telah menyertai kursus ini. Objektif kursus adalah untuk memberikan pengetahuan kepada warga MITI berkenaan Dasar Anti Rasuah MITI, akta atau undang-undang berkaitan jenayah rasuah dan penyalahgunaan kuasa, pengurusan tatatertib dan contoh-contoh kesalahan tatatertib yang sering berlaku di kalangan penjawat awam serta agenda pencegahan rasuah yang dilaksanakan oleh kerajaan.

 

image

image

3. Seminar Integriti: Tumbuk Rusuk, Telunjuk Lurus Kelingking Berkait

Pada 25 Julai 2019, Unit Integriti MITI telah menganjurkan Seminar Integriti: Tumbuk Rusuk, Telunjuk Lurus Kelingking Berkait di mana pengisiannya adalah perkongsian pengalaman kehidupan sebagai seorang pesalah rasuah oleh En. Firdaus Bin Ramlan, yang juga merupakan bekas penjawat awam iaitu seorang Majistret. Seminar ini telah berlangsung di Dewan Perdana, Menara MITI dan dihadiri oleh kira-kira 120 orang warga MITI dan agensi.

Objektif seminar adalah untuk menyampaikan mesej anti rasuah melalui perkongsian sebenar mengenai kisah di sebalik tirai besi dan bahana rasuah ke atas diri sendiri dan keluarga terutama dalam aspek kehidupan harian. Rata-rata peserta memberikan maklumbalas positif dan menyokong agar program seperti ini dapat diteruskan di masa hadapan kerana ianya dapat memberi iktibar dan pengajaran yang baik kepada penjawat awam.

Seminar Integriti: Tumbuk Rusuk, Telunjuk Lurus Kelingking Berkait 1

Seminar Integriti: Tumbuk Rusuk, Telunjuk Lurus Kelingking Berkait 2

Seminar Integriti: Tumbuk Rusuk, Telunjuk Lurus Kelingking Berkait 3

4. Kursus Asas Siasatan Dalaman

Pada 3 dan 4 Julai 2019 yang lalu, telah berlangsung Kursus Asas Siasatan Dalaman anjuran Unit Integriti MITI dengan kerjasama Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA) bertempat di Bilik Seminar 1, Menara MITI. Seramai 36 peserta yang terdiri daripada pegawai gred 19 - 48 daripada MITI dan agensi telah menyertai kursus ini.

Objektif kursus adalah untuk memberikan pengetahuan kepada warga kementerian berkenaan asas siasatan dalaman, panduan melaksanakan siasatan dalaman serta pengetahuan berkenaan kesalahan rasuah dan undang-undang berkaitan. Para peserta yang berjaya menamatkan kursus ini telah dianugerahkan sijil penyertaan oleh pihak MACA.

 

image

5. Taklimat Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (Akta 711)

Pada 3 Mei 2019, telah berlangsung Taklimat  Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (Akta 711) anjuran Unit Integriti MITI bertempat di Dewan Perdana, Menara MITI. Seramai kira-kira 100 orang warga MITI dan agensi telah hadir. Taklimat Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (Akta 711) ini diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan dan pengetahuan kepada warga MITI mengenai pelaksanaan akta berkaitan dan seterusnya menggalakkan dan memudahkan warga MITI untuk mendedahkan kelakuan tidak wajar yang disyaki/dijangka/sedang berlaku di dalam organisasi.

 

image

image

6. Lawatan Bermaklumat MITI dan Agensi ke Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya

Pada 21 Mac 2019, Unit Integriti telah menganjurkan program Lawatan Bermaklumat MITI dan Agensi ke Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya. Seramai 36 peserta yang terdiri daripada pegawai MITI dan agensi telah menyertai program ini. Objektif lawatan adalah untuk memberikan pengetahuan kepada warga kementerian berkenaan fungsi dan peranan SPRM di dalam usaha membanteras gejala rasuah di Malaysia. Program yang berlangsung lebih kurang 2 jam ini telah banyak memberi input mengenai kemudahan dan fasiliti yang terdapat di bangunan SPRM. Peserta turut di bawa melawat ke konti radio MACC.fm, di mana radio ini dikendalikan sendiri oleh SPRM.

 

  image  

 

  image  

Laporan Kemajuan Pelaksanaan Pelan Antirasuah Nasional (NACP 2019-2023)

(Note: This content is not available in English)

Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menyatakan komitmen kerajaan untuk meneruskan pelaksanaan Pelan Antirasuah Nasional (NACP) 2019-2023 dalam memastikan penambahbaikan aspek governans, integriti dan antirasuah dapat dilaksanakan bagi mencapai hasrat negara yang bebas rasuah dan berintegriti.

Laporan Kemajuan NACP Bagi Tahun 2019 yang telah dibentangkan di Mesyuarat JKKMAR Siri 13 Bil. 3 Tahun 2020 juga telah dimuatnaik di laman web rasmi GIACC untuk pemakluman umum. Laporan ini juga boleh dimuat turun di pautan di bawah.

Laporan Kemajuan Pelan Antirasuah Nasional (NACP)

MUAT TURUN

MITI Anti Corruption Policy

MITI ANTI-CORRUPTION POLICY

MITI is committed in implementing policies and procedures to prevent, monitor and eliminate any form of corruption in all its activities and in all MITI personnel as well as in MITI’s association with stakeholders towards a more efficient, transparent and ethical service in line with MITI’s vision and mission as well as national aspirations as below:

 1. Adhere to provisions under the Malaysian Anti-Corruption Commission Act 2009 [Act 694] and other applicable laws, regulations, policies and procedures;

 2. The Governing Body and Top Management are committed to strategically and continuously implement control and improvement through the Anti-Bribery Management System (ISO 38001:2016);

 3. Provide proper channel and encourage reporting of all kinds of corruption activities through the Whistle-blower Policy;

 4. Practice good governance in line with MITI’s Giving and Receiving of Gifts Policy;

 5. MITI’s Compliance Function Committee to be responsible in comprehensively monitoring compliance of the
   Anti-Bribery Management System and reporting to the Governing body and Top management; and

 6. Any violation of this policy may result in legal and/or disciplinary action being taken against those involved.

DATO’ LOKMAN HAKIM ALI
Secretary General
Date : 17 Jun 2019

MITI Giving and Receiving of Gifts Policy

MITI GIVING AND RECEIVING OF GIFTS POLICY

MITI officers are prohibited from accepting or giving gifts if related to their public duty and/or if the form, amount or value of such gifts does not commensurate with the purpose for which they are given.

The MITI Giving and Receiving of Gifts Policy clearly outlines the categories of gifts and situations determining whether or not a present or gift may be accepted and whether acceptance of such gift requires the approval of the head of department, subject to:

 • Regulation 8, Public Officers (Conduct and Discipline) Regulations 1993;

 • Service Circular No. 3/1998 on Guidelines on Giving and Receiving of Gifts in Public Service;

 • Guidelines on Application, Collection and Receiving of Gifts/Contribution by Public Agency Welfare and Sports Club. Refer to JPM/MAKSAK 400-5/9 dated 15 February 2013;

 • MITI Internal Circular 1/2014. Refer to (9)MITI/PK/656/20 dated 4 July 2014.

MITI Whistleblower Protection Policy

MITI WHISTLEBLOWER PROTECTION POLICY

MITI Integrity Unit acts as a facilitator for any MITI personnel and its clients in exposing or reporting any inappropriate conduct occurring in MITI. 

The Integrity Unit will take reasonable measures to maintain confidentiality and protect the identity and personal information of the whistleblower, except as may be required by legal proceedings or for the purposes of any proceedings.

The Integrity Unit will submit applications found to have merit for whistleblower protection, for any MITI personnel and its clients, to the relevant agencies (Malaysian Anti-Corruption Agency, Royal Malaysian Police, Royal Malaysian Customs, Immigration Department and Department of Road Transport).

For any inquiries or reporting, please contact :

 • Integrity Unit :
  03-62000034/2035
 • Investigation Officer (Mr. Biyamin Ismail) :
  03-62000039 / biyamin@miti.gov.my

Corporate Liability (Section 17A)

The implementation of the corporate liability provision involving commercial organisations under Section 17A MACC Act 2009 is enforced on 1st June 2020.

This matter was announced in a press release from the Prime Minister's Department on 21st May 2020, following which the date of enforcement for the application of Section 17A of the MACC Act 2009 was set by the Minister’s power through the Federal Government Gazette on 27th May 2020.

The amendment for this provision and amendments to other sections had been implemented previously through the Malaysian Anti-Corruption Commission Act (Amendment) 2018 (A1567 Act). After this amendment was gazetted on 4th May 2018, Section 17A MACC Act 2009 was given a two-year grace period to give room for commercial organisations to make appropriate preparations.

The provision under Section 17A MACC Act 2009 is a provision that stipulates a corporate liability principle where a commercial organisation can be considered guilty if any of its employees and/or associates commit corruption for the benefit of the organisation. The commercial organisation is also considered guilty in the event whether or not, the upper management or its representatives know about the corruption acts committed by its employees or associates.

This new provision encourages commercial organisations to take appropriate and parallel steps to ensure businesses are conducted with integrity and without corruption.

If a commercial organisation is found guilty under Section 17A, the penalty under Section 17A (2) is a fine of not less than 10 times the value of the bribe or RM 1 million, whichever is higher, or imprisonment for up to 20 years, or both. However, the commercial organisations can defend themselves if they can show that the organisation has implemented ‘Adequate Procedure’ in its operation.

The government's decision to proceed with the enforcement of Section 17A MACC Act 2009 was made after considering the current situation and the views of all parties, and thus the government is consistent with their firm stand that the enforcement of this Corporate Liability law maintains its date of enforcement on 1st June 2020

For more information please refer :

 1. Guidelines On Adequate Procedures
 2. Appointment On Date Of Coming Into Operation

   --Source from MACC official portal

National Anti-Corruption Plan (NACP) 2019 - 2023

National Anti-Corruption Plan (NACP) 2019 – 2023 was launched by Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad on 29th January 2019, with extensive strategies being outlined to promote integrity and good governance within the political and public sector administration.

The NACP aims to make Malaysia corruption-free by 2023. It contained 115 anti-corruption initiatives covering sectors such as politics; public procurement; law enforcement; public sector administration; legislation and judiciary; as well as corporate governance.

The NACP was developed by the GIACC in collaboration with other government agencies to replace the National Integrity Plan.

(Note: This content is not available in English)

PELAN ANTIRASUAH ORGANISASI (OACP) MITI 2020 - 2024

Pelan Antirasuah Organisasi (OACP) MITI 2020 - 2024 dibangunkan selaras dengan Arahan YAB PM No. 1 Tahun 2018, Pemantapan Governans, Integriti Dan Anti-Rasuah Dalam Pengurusan Pentadbiran Kerajaan Malaysia: Mekanisme Pengurusan Governans, Integriti dan Anti-Rasuah Kebangsaan.

 

 

OACP MITI juga merupakan keperluan utama pensijilan ISO MS37001:2016 bagi pelaksanaan Anti-Bribery Management System (ABMS), di mana MITI telah dianugerahkan sijil ini pada 8 Julai 2020.

Read here


Last Updated 2022-06-29 15:38:38 by Azuna Hasbullah atau Abd Rahman

 •  
 • Print
 • Email this page

CONTACT US
Ministry of International Trade and Industry
Menara MITI, No.7,
Jalan Sultan Haji Ahmad Shah,
50480 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: 603-8000 8000 | Fax: 03-6026 4693
Email: webmiti[@]miti.gov.my
 
MITI QR Code  MITIMalaysia  MITIMalaysia  MITIMalaysia  MITIMalaysiayoutube